Sähkön hintakatsaus

Oletko sähkölaskun saatuasi pohtinut, mistä sähkön hinta koostuu ja voiko hintaan vaikuttaa? Olemme luoneet avuksesi sähkön hintakatsauksen, josta löydät tietoa sähkön hinnan muodostumisesta ja kehityksestä. Saat ajankohtaista tietoa eri tekijöiden vaikutuksesta sähkön hintakehitykseen ja ennusteen sähkön hinnasta.

Sähkön hintakatsaus 7.7.2025

Keskellä viikkoa olevien arkipäivien tyyni sää nostaa arkipäivien spot-hintoja. Keskihinnan odotetaan olevan viime viikon kaltainen. Futuurihinnat jatkoivat laskuaan vuosituotteiden osalta viime viikolla.           

  • Viikon 27 spot-hinta oli 2,02 snt/kWh (sis. alv 25,5 %) ja viikon 26 spot-hinta oli 2,00 snt/kWh
  • Viikon 28 spot-hinnan ennustetaan olevan noin 1,633,7 snt/kWh (sis. alv 25,5 %). 
  • Futuurihinnat laskivat vuosituotteiden osalta, lähikuukausien ja kvartaalien hinnat nousivat.
  • Tulevaisuuden futuurihintoihin vaikuttavat spot-hintojen lisäksi mm. päästöoikeuden, maakaasun ja kivihiilen hintakehitys, pohjoismaiset vesivarannot, talouden kehittyminen sekä geopoliittiset jännitteet. Lähi-idän tilanteen kehittymisellä on tällä hetkellä merkittävä vaikutus polttoaineiden hintoihin. 

Viime viikon spot-hinta toteutui ennusteiden kaltaisesti matalana. Hinnat nousivat tiistaina, keskiviikkona ja lauantaina, jolloin tuulivoimatuotanto oli ajankohtaan nähden varsin niukkaa. Lisäksi hintoihin vaikutti Ruotsin ja Suomen välisen pohjoisen siirtoyhteyden kapasiteettirajoitus. Siirtokapasiteettirajoitus kestää 11.7.2025 saakka. Syynä rajoitukseen ovat Suomen ja Ruotsin välisten siirtoyhteyksien luotettavuutta ja toiminnan turvallisuutta parantavat työt sekä uuden Aurora Line -yhteyden rakennustyöt. Rajasiirtokapasiteetin lisäksi työt vaikuttavat länsirannikon tuotantolaitosten enimmäistuotantomääriin. Lisätietoa täältä.  

Maanantaiaamuna 7.7. noin 74 prosenttia Suomen ja Ruotsin ydinvoimaloiden kapasiteetista tuotti sähköä. 

Suomen ydinvoimaloista Olkiluoto 2 on rajoitetulla tuotantoteholla seuraavaan vuosihuoltoon 6.4.2026 asti.

Ruotsissa ydinvoimaloista Oskarshamn 3 on vuosihuollossa 4.9. saakka ja Forsmark 2 on vuosihuollossa 21.7 saakka 

Viidentoista minuutin vuorokausimarkkinoiden käyttöönotto viivästyy kesäkuun puolivälistä lokakuun alkuun. Kyseessä on sama muutos, jonka myötä esimerkiksi pörssisähkösopimusten hinnat tulevat vaihtumaan tunnin sijasta vartin välein. Lisätietoja viivästyksestä Fingridin sivuilla ja varttihintojen vaikutuksesta pörssisähkösopimuksiin Lumme Energian tietopaketissa varttihinnoista.

Ennusteiden mukaan tuulivoimatuotannon ennustetaan laskevan tiistain jälkeen tavanomaista matalammaksi. Tätä kestäisi ennusteiden mukaan koko loppuviikko ja vielä ensi viikon alkukin, joskin ainoastaan keskiviikosta ja torstaista ennustetaan todella tyyniä. 

Lisäksi Suomen ja Viron välinen merikaapeli Estlink 2 on saatu takaisin kaupalliseen käyttöön 20.6.2025. Tällä on Suomen hintaa nostava vaikutus etenkin vähäisen tuulivoimatuotannon aikana. Tämän viikon spot-keskihinnan ennustetaan olevan noin 1,63–3,7 snt/kWh (sis. alv 25,5 %). 

Pohjoismainen vesitilanne tällä hetkellä on noin 9,9 TWh tavanomaista parempi. Sääennusteiden perusteella vesivarannot ovat laskemassa noin 7,7 TWh:n tasolle. Vertailuna voi käyttää Olkiluoto 3 -ydinvoimalan arvioitua vuosituotantoa, joka on noin 10–12 TWh.  

Lumme Energian sähkösopimuksista Pörssisähkö ja Pörssisähkö EKOseuraavat läpinäkyvästi Suomen spot-hintoja.  

OmaLumme-palvelusta näet oman kulutuksesi lisäksi myös pörssisähkön hinnat. Voit seurata hintoja myös Lumme Energian omalta Sähkön hinta -sivulta. Hintoja seuraamalla voit ajoittaa sähkönkulutustasi halvemmille tunneille. 

Sähkön futuurihinnat jatkoivat laskussa viime viikolla 

Sähkön futuurihinnoista systeemihintaiset tuotteet vuosituotteet jatkoivat laskuaan viime viikolla, kun taas lähikuukausien ja kvartaalien hinnat kääntyivät nousuun. Myös Suomen aluehintaerotuotteiden hinnat nousivat. Suomen hinta-alueen futuurit kuitenkin laskivat, koska systeemihintaiset laskivat enemmän kuin aluehintaerotuotteet nousivat. Tänään markkinat ovat systeemituotteiden osalta avanneet nousuun sääennusteiden muututtua merkittävästi vähäsateisemmiksi viikonlopun aikana.  

Futuurihinnat ovat paras indikaatio tulevien kuluttajahintojen tasosta. 

Maakaasun ja öljyn hinnat lasku pysähtyi viime viikolla ja öljyn hinta kääntyi nousuun. Israelin ja Iranin välisen tulitaukosopimuksen on tulkittu pienentävän Lähi-idän polttoainetoimitusten keskeytymisen riskiä, mutta tilanne on yhä hyvin jännitteinen. Nyt maanantaina öljyn hinta kääntyi laskuun, kun OPEC+-maat sopivat odotettua suuremmasta tuotannon lisäyksestä elokuulle. Kivihiilen ja päästöoikeuden hinnat nousivat myös hivenen viime viikolla. 

Maakaasuvarastojen täyttöaste on noin 58 prosenttia, joka on noin 19 prosenttiyksikköä pienempi kuin vuosi sitten. Keski-Euroopassa alkutalvi oli edellisvuotta kylmempi, ja se nosti kaasun kulutusta. Maakaasun hinta reagoi herkästi sekä tuotannon ja kysynnän että geopoliittisten jännitteiden muutoksiin.

Katso spot-hintojen kehitys ja hintaennusteet

Alla olevista kuvaajista näet spot-hintojen kehityksen vuorokausi- ja kuukausitasolla sekä hintaennusteita tuleville vuosille.

Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi.

Sähköpörssin hintaennuste.

 

Sähköpörssin toteutunut spot-hinta Suomen hinta-alueelle.

 

Sähköpörssin toteutuneet spot-hinnat Suomen hinta-alueelle.

 

Miten sähkön hinta muodostuu?

Mitkä tekijät vaikuttavat sähkön hinnan muodostumiseen ja missä määrin sähkön käyttäjät voivat vaikuttaa siihen? Kuluttajille näkyvä sähkön hinta muodostuu käytetystä sähköenergiasta sekä siirtomaksuista veroineen. Jokainen voi fiksuilla kulutusvalinnoilla vaikuttaa käyttämänsä sähkön määrään sekä sähköenergiasta maksamaansa hintaan valitsemallaan sähkösopimuksella.

Oman sopimuksesi tiedot näet OmaLumme-palvelusta ja viimeisimmältä sähkölaskulta.

OmaLumme-palveluun

 

Itse sähköenergian hintaan vaikuttavat monet markkinoilla määräytyvät tekijät kuten sähkön tuotantokustannukset ja pörssihinnat. Maailman taloudellisen tilanteen ja tuotanto-olosuhteiden vaihtelut aiheuttavat sähkön hintamuutokset suuntaan tai toiseen sähköpörssissä.

Sähkön tuotantotavat vaikuttavat hintaan

Sähkön tuotantotavat jaetaan kolmeen osaan: uusiutuvat energialähteet, fossiiliset energialähteet ja turve sekä ydinvoima. Sähköenergian hinnan nousut ja laskut myötäilevät sähköntuotannon kustannuksia ja sähköenergian tarvetta.

Kysynnän ja tarjonnan lisäksi sähkön hintaan vaikuttavat monet tuotantoon liittyvät tekijät, kuten sähkön tuotannossa käytettyjen polttoaineiden ja niiden käyttöön oikeuttavien päästöoikeuksien hinnat sekä mahdolliset voimalaitosten huoltokatkot. Erityisesti uusiutuvien energialähteiden kautta tuotetussa sähkössä sääolosuhteet vaikuttavat vesi- ja tuulivoimaloiden tuotantotilanteeseen. Hinnan muodostumiseen vaikuttavat myös sähkön kysyntä ja Suomeen tuotavan sähkön siirtokapasiteetin rajallisuus.

 

sahkon-hinnan-vaihtelu-lumme-energia

 

Tuotantotekijöihin eivät kuluttajat voi juuri vaikuttaa, mutta voit aina suosia sopimusvalinnallasi uusiutuvia energiamuotoja. Sähkön tuoteseloste kertoo Lumme Energian sähkön alkuperän ja tuotantotavat sekä sen aiheuttamat ympäristövaikutukset. Mitä useampi kuluttaja suosii uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä, sitä vihreämmäksi tuoteselostekin muuttuu.

 

Sähkön hinta määräytyy kiinteästi tai pörssissä


Nimensä mukaisesti kiinteähintainen sähkö määräaikaisessa sopimuksessa on samanhintaista joka hetki.
Maksat jokaisesta käyttämästäsi kilowattitunnista saman senttimäärän niin pitkään kuin määräaikainen sopimuksesi on voimassa. Asiantuntijamme ovat suojanneet sähkön hinnan sovituksi ajanjaksoksi ja varmistaneet, että saat sähköllesi kilpailukykyisen hinnan.

Pörssisähkön hinta vaihtelee kysynnän ja tarjonnan mukaisesti, kuten missä tahansa muussakin pörssissä. Sähkön myyjät ja ostajat kohtaavat pohjoismaisessa Nord Pool-sähköpörssissä, jossa sähkön spot-hinta muodostuu vuorokauden jokaiselle tunnille.

Pörssisähkön hinnat perustuvat johdannaissopimuksiin, joilla sähköä myyvät yhtiöt ja tuottajat tekevät keskenään sopimuksia sähkön hinnasta tulevaisuudessa. Johdannaistuotteet kuten futuurit ovat sopimuksia, joilla voidaan suojata sähkön hinta ennalta määrätyksi ajaksi esimerkiksi kuukaudeksi tai vuodeksi. Siksi johdannaishinnat antavat parhaimman kuvan myös tulevaisuuden spot-hintojen keskihinnoista eli kuukauden keskiarvosta.

Mikäli sinulla on suoraan pörssisähkön hintaan sidottu sähkösopimus, sähkön kuluttajana sinun kannattaa seurata spot-hintaa, jotta voit tarkistaa seuraavan päivän tuntihinnat ja suunnitella kulutustasi halvimmille ajanjaksoille.

Jos olet Lumme Energian sähkösopimusasiakas, näet pörssihinnat OmaLumme-palvelussa ja -sovelluksessa.

Lumme Energialta löydät sähkösopimuksen joka lähtöön

Onko uusiutuva sähkö kalliimpaa?

Uusiutuva sähkö on ympäristöystävällisempi vaihtoehto sähkönkulutukseen, sillä se on tuotettu uusiutuvilla energiamuodoilla eikä sen käytöstä synny suoria hiilidioksidipäästöjä. Uusiutuva sähkö tuotetaan yleensä vesi- tai tuulivoiman ja aurinkoenergian avulla. Muita vihreän sähkön tuottamistapoja ovat puuvoima, biomassan poltto, biokaasu ja joskus myös jätteiden poltto.

Uusiutuvan sähkön hinta on hieman kalliimpaa esimerkiksi, koska sen alkuperä on varmistettava. Sähkön alkuperä varmistetaan sertifikaateilla, ja alkuperätakuu on todistus siitä, että sähkö on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä. Kun valitset sopimukseesi lisäpalveluksi päästöttömän tai uusiutuvasti tuotetun sähkön, tuet puhtaampien energiamuotojen käyttöä ja olet kanssamme yhteisellä matkalla kohti ekologisempaa maailmaa.


Tilaa hintakatsaus sähköpostiisi

Joka viikko ajankohtaista tietoa eri tekijöiden vaikutuksesta hintatasoon ja asiantuntijamme ennuste tulevasta sähkön hinnasta.


Kilowattitunti on energian mittayksikkö ja mittaa, kuinka paljon sähkölaite kuluttaa energiaa. Sähkön hinta ilmoitetaan sentteinä per kilowattitunti.

Sähkön kokonaishinta kuluttajalle muodostuu sähköenergiasta ja sähkön siirrosta, johon sisältyvät sähkövero ja arvonlisävero. Näistä muodostuu myös sähkölaskullasi näkyvä loppusumma.

Sähkön siirtomaksu muodostuu paikallisesta perusmaksusta, kulutukseen perustuvasta siirtomaksusta ja sähköverosta. Paikallinen sähköverkkoyhtiö perii maksun, jolla katetaan fyysisen sähköverkon ylläpitokustannuksia ja turvataan sähkön saanti kaikissa olosuhteissa. Sähkön siirtohintaa ei voi kilpailuttaa.

Sähkövero eli energiavero on valtiolle maksettava vero, jonka sähkönjakeluyhtiö perii. Sähkölaskussasi löydät sen osana siirtomaksua, jossa veron osuus on eritelty ja veloitettu sähkön kulutuksen perusteella.

Futuurit ovat sähkön johdannaismarkkinoiden tuote, jonka avulla voidaan suojata sähkön hintaa tietylle ajanjaksolle. Se on sopimus, jolla sitoudutaan käymään kauppaa kohde-etuudesta tulevaisuudessa kaupantekohetkellä sovittuun hintaan. Kohde-etuutena on tässä tapauksessa sähkö, johon johdannaisten arvo on sidottu.

Johdannaismarkkinoilla kaupankäynnin kohteena ovat sähkön hintaan liittyvät johdannaistuotteet. Johdannaistuotteilla esimerkiksi futuureilla sähkön tuottajat ja sähköyhtiöt voivat sopia sähkön hinnan tietylle ajanjaksolle tulevaisuudessa ja siten hallita riskejä, jotka liittyvät sähkön hinnanvaihteluun.

Nord Pool on pohjoismainen kantaverkkoyhtiöiden omistama raaka-ainepörssi, jossa käydään kauppaa sähköstä muun muassa Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan alueella.

Pörssisähkön hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan pohjoismaisessa Nord Pool-sähköpörssissä.

Sähkön spot-hinta määräytyy sähköpörssissä tunti tunnilta kysynnän ja tarjonnan perusteella. Voit valita itsellesi pörssihintoja seuraavan sähkösopimuksen ja hyödyntää sähkön hinnan vaihteluja kulutuksessasi.

Sähköpörssi on markkinapaikka, jossa sähkön tuottajat ja ostajat käyvät kauppaa. Sähkön hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan, kuten missä tahansa muussakin pörssissä.

Alkuperätakuu liittyy ekologiseen sähköntuotantoon ja toimii todisteena siitä, että sähkö on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä.

Uusiutuvia energialähteitä ovat aurinkoenergia, tuuli- ja vesivoima sekä bioenergia, jolloin energia saadaan luonnollisten prosessien tuotoksena tai uusiutuvia luonnonvaroja hyödyntämällä.

Vihreällä sähköllä tarkoitetaan ympäristöystävällisempää sähköä, joka on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä.

Lisää aiheesta

07.07.2025 | sähkösopimus

Löydä tarpeeseesi paras sähkösopimus Lumme Energialta

Sopivimman ja edullisimman sähkösopimuksen valintaan vaikuttaa moni asia. Tässä artikkelissa pureudumme niihin seikkoihin, joita sinun kannattaa...

20.11.2024 | Sähkön hinnasta

Paljonko kaamosvalot vievät sähköä?

Valosarjat tuovat iloa hyvällä omallatunnolla, kun niitä käyttää vain iltaisin ja viikonloppuisin. Varmista, että käytät vain kausivaloja, joissa on...

24.07.2024 | Sähkön hinnasta

Kuinka paljon maksaa ilmalämpöpumpun käyttö pelkällä jäähdytyksellä?

Ilmalämpöpumppu on tehokas viilentäjä kesähelteillä. Paljonko tästä mukavuudesta joutuu maksamaan?